-

Van Adrighem leverde onlangs een nieuwe Sennebogen 7700R-SL met een hijsvermogen van maar liefst 300 ton. Deze ‘groene’ hijskraan is verhuurd aan een klant die voor een tijdelijke periode een rupshijskraan nodig heeft voor een bijzonder project, waarbij grote hijscapaciteit op een behoorlijke vlucht (maximaal 50 meter) is gevraagd. Daarbij komt nog eens dat op die afstand tevens behoorlijk wat hijshoogte is gevraagd. Daarvoor kwam men terecht bij Van Adrighem en blijkt de Sennebogen 7700R-SL de passende oplossing voor de klant. Het project wordt uitgevoerd in België en vormt direct de eerste inzet van de 300-tons Sennebogen, welke direct vanuit de fabriek in het Zuid-Duitse Straubing geleverd is.

De Sennebogen 7700R-SL wordt in België ingezet bij het dynamisch verdichten van bodem. Aan de kraan hangt een 12 ton wegende Vibroflot verdichtingsnaald. De verdichting van de bodem gebeurt volledig onder water en maakt het werk behoorlijk uitdagend en complex. Deze bodemverdichting is noodzakelijk voor de bouw van een nieuwe kademuur. Vanaf de vaste kademuur gemeten dient tot zo’n 50 meter vlucht gewerkt te worden met de 12-tons verdichtingsnaald, die ook een behoorlijke lengte heeft. Dus heeft men tegelijk iets aan hijshoogte nodig. De 300-tons Sennebogen kan dit uitstekend aan en is opgebouwd met 63,5 meter hoofdgiek, waarop een 3,5 meter lange snavel is gemonteerd.

De 7700R-SL is met zijn 300 ton hijsvermogen het grootste model in de range van Sennebogen rupskranen. De maximale hoofdgieklengte bedraagt maar liefst 113,9 meter. Er kan eveneens gewerkt worden met een beweegbare jib. Dan ligt de maximale hoofdgieklengte op 69,1 meter en meet de jib maximaal 91,5 meter. De hijshoogte komt zo uit op 153 meter. De hoofdgiek en jib worden opgebouwd uit diverse typen vakwerkgiekdelen met verschillende sterktes. Hiermee kunnen tal van configuraties worden bereikt en dat met meerdere capaciteiten, hetgeen deze rupshijskraan veelzijdig inzetbaar maakt.